Aerial google maps


Welcome to Bingelder.nl
Hobby - New Orleans
Aerial google maps


Home
  - Home
Mardi Gras Indians
  - MGI Calendar
  - Information
Photography
  - Todays selection
  - Concerts
  - Other
Hobby
  - H0 1:87
  - Astronomy
  - New Orleans
Links
  - Links
Recent changes
  - Recent changes
Contact
  - Contact



    

Hi Guys, welcome to the all-new Bingelder.nl

  Hobby - New Orleans.
EEN HALF JAAR IN NEW ORLEANS

bingelder.nl

Inleiding
December 2016

Hi Y'all

"De welwillende lezer, die dit boek ter hand neemt, gelieve te bedenken, dat er tweeërlei Amerika is."

Met die woorden begon HSS Kuyper (Henriëtta, vrienden mochten Jetta zeggen) haar boek Een Half Jaar in Amerika nu bijna honderdentien jaar geleden. Toen ik dat onlangs las vond ik het zo treffend dat ik meteen besloot dat mijn reeks phlogs hiermee moest beginnen.
Want wat leren we hiervan, behalve dat Jetta veel van komma's hield? Niets, want ze maakt een heel andere tweedeling dan ik nu
een economische, maar toch ben ik het helemaal met haar eens. Want er is inderdaad een 'tweeërlei Amerika', te weten: New Orleans en niet-New Orleans.
Wie er geweest is zal het meteen met mij eens zijn, en wie er niet is geweest ga ik met deze phlogs proberen duidelijk te maken dat het namelijk wel zo is.

Welkom bij Een Half Jaar in New Orleans. Een condensatie en completering van de nieuwsbrieven die we tijdens ons half jaar sabbatical in 2016 vanuit New Orleans stuurden naar familie, vrienden, kennissen en geinteresseerden.
Beter dan wat we dat half jaar deden
emigratie buiten beschouwing gelatenkon niet. Al dat gedoe met visa, green cards, financiën, yada yada; we gingen wėl voor het volle pond maar nėt niet voor de kilo.

Wij zijn Nicole en Boi. Hoi, aangenaam.
Bovengenoemd sabbatical was onze elfde trip naar New Orleans
en de twaalfde is al gepland.
Je kent wellicht ons beiden, of
ėėn van ons, maar omdat dit het internet is moeten we uitgaan van vreemden bij het schrijven van deze verhalen. Vrienden en familie zullen daardoor af en toe iets moeten lezen dat ze al lang wisten, sorry daarvoor.
Maar goed: we zijn inmiddels elf keer in New Orleans geweest, inclusief de trip in 2002 om daar te kunnen trouwen, en de trip in 2005 die we zouden berouwen (Katrina). Jawel, ook toen waren we er; en ik zeg altijd maar: We've seen the best, we've seen the worst, and we love the city all the more for it.

Waar gaan we het de komende tijd zoal over hebben?
Nou, omdat we dit jaar met onze sabbatical (2 jan - 28 jun) voor het eerst Mardi Gras mee maakten zullen er vast een aantal hoofdstukken over dat fenomeen voorbij komen. Mardi Gras, voor de duidelijkheid, is carnaval in New Orleans. We gaan het hebben over de Parades, de throws, de muziek, de feesten, de tradities.
En de Mardi Gras Indians. Duh. Heb je mijn kalenders al gezien?
We hebben hier heel lang naar uit gekeken, om dat eens te mogen mee maken. Dat zul je dus merken. Dat je het alvast weet.

Maar de nadruk gaat vooral liggen op zaken die je niet of nauwelijks in andere reisboeken of -gidsen tegen komt. Neem hoofdstuk 1: Het Weer in New Orleans.
In andere gidsen kom je daarin hoogstens tegen dat het er 's zomers warm is, ...en 's winters ook. Als je geluk hebt vind je een temperatuur- en/of neerslaggrafiek.
Daar ga ik proberen iets aan toe te voegen. Ervaringsdeskundigheid, heet dat met een duur woord. Maar tijdens dat sabbatical heb ik ook heel veel gelezen. Ik had zelfs een library card! Zonder gekheid, ik weet inmiddels meer over New Orleans dan over mijn eigen geboortestad en -land. Nja, je moet toch iets, niewaar?
Terug naar mijn inleiding over wat je mag verwachten in deze hoofdstukken. Ik ga onder andere mijn best doen te schrijven over de rijke geschiedenis van New Orleans. De eerste jaren, de slavernij, Congo Square, de muziek.
Ach, er is zoveel te schrijven. De lokale keuken, de cultuur, de mensen, het weer, hoe je van hier naar daar moet komen.

Laat ik het samenvatten met: straks, als ik klaar ben met schrijven, ga je het met mij eens zijn 'dat er tweeërlei Amerika is', te weten New Orleans en niet-New Orleans.

En dat maakt het cirkeltje rond en brengt ons netjes terug naar onze Jetta waarmee ik deze nieuwsbrief begon.
Jetta, dochter van Abraham Kuyper en dus van ARP-huize en domineesdochter, was een voor haar tijd geëmancipeerde vrouw. Dat valt ook op in haar boek, want ze spreekt met regelmaat haar bewondering uit voor de Amerikaansche vrouw, die in haar ogen veel zelfstandiger en kordater is dan de Nederlandsche, want de Amerikaansche vrouw kan alle huiselijke taken vaak al aan met slechts ėėn meid in huis. Tijden veranderen.

Wat Jetta ook nog schreef:
'Hierbij komt, dat in de wereld der gedachte, daar, waar beginselen en levensopvattingen opkomen en vaste vormen aannemen, Amerika Europa volgt. Gewend op dat diepere gebied des levens Europa's mindere te zijn, laat het zich gaarne en gewillig in dit opzicht door Europa den weg voorschrijven.'
Ik zei toch dat ze van komma's hield?
Maar grapjes even terzijde, heb je gelachen of niet? Ik wel toen ik het las. Toen nog omdat het vooral het tegenovergestelde was van de situatie begin dit jaar; nu is het vooral grappig omdat de Amerikaansche kiezer recent heeft laten zien hoevėėl zij Europa's mindere zijn in de 'diepere gebieden des levens....' Tijden veranderen.

Hier nog eentje:
'[...] onze kunst geeft den Amerikanen (sic) juist datgene, wat zij missen, wat zij in de haast van hun snellen groei nog niet hebben ontwikkeld, en waarschijnlijk niet ontwikkelen zullen.'
Daar ben ik het dan weer minder mee eens. En jij straks ook. Op muzikaal gebied zijn wij hen inmiddels voor een groot deel schatplichtig. Jetta zat, zonder het te weten, op een culturele goudmijn.

Voordat ik afrond nog een laatste quote:
'Het Zuiden is... zuidelijk. Het ligt op dezelfde breedte als Noord-Afrika. Het is er heet, de menschen zijn gemakzuchtig, langzaam, buitengewoon gastvrij.'
Dat wisten we al. Goede samenvatting, Jetta.

Ter afronding:
Jetta's laatste hoofdstuk heet: 'Hoe ik Holland vond, toen ik uit Amerika kwam.'
Dit dus: '[...] hoe gebonden nog en achterlijk lijkt het mij na Amerika...'
Ehm... dat is zo'n schot voor open doel dat het mij te goedkoop is om daar op te reageren.

En dit vond Jetta ook:
'[...] en door de tegenstelling met een geheel andere samenleving, treden wel eens gebreken scherper aan het licht, dan zij verdienen.'
Kijk, en dàt is nou iets dat je je na afloop van al mijn verhalen nog eens moet afvragen.


 
EEN HALF JAAR IN NEW ORLEANS

Hoofdstuk 1: Het Weer in New Orleans (PDF)
Hoofdstuk 2: The French Market (PDF)
Hoofdstuk 3: Mardi Gras deel 1 - Mardi Gras Krewes (PDF)
Hoofdstuk 4: Mardi Gras deel 2 - Parades en Kralen (PDF)
Hoofdstuk 5: Doodgaan en Begrafun (HTML)
Hoofdstuk 6: Garden District (verwacht: herfst 2017)


Abonnee-service:
Wil je een bericht per email als er een nieuw hoofdstuk is verschenen? Stuur een email naar het adres op de contact-pagina en ik neem je op in mijn verzendlijst. Nola2016Nieuwsbrief-ontvangers: jullie moeten je ook opnieuw aanmelden!

Ik zal altijd vertrouwelijk omgaan met adressen die aan mij worden toevertrouwd. Ze zullen ook nooit ergens anders voor gebruikt worden dan voor berichten over nieuwe publicaties.

========================================================================

Bronnen en aanvullingen
Bronvermeldingen onderaan de lijst.

Inleiding
'HSS Kuyper (Henriëtta, vrienden mogen Jetta zeggen': Zie deze wiki
'mijn reeks phlogs': geen blogs, geen vlogs, maar wel veel photo's. Een phlog dus ;-)
'Ik had zelfs een library card!': gratis, voor inwoners, wat wij waren. Zie NOPL.
'hoe je van hier naar daar moet komen': echt, vraag maar mijn nieuwsbriefabonnees. Een hele nieuwsbrief van vijf pagina's. En nog grappig ook.
'Hierbij komt, dat in de wereld der gedachte...:' HSS Kuyper, blz 199; accentuering door Jetta.
'onze kunst geeft den Amerikanen': HSS Kuyper, blz 414.
'Het zuiden is...' HSS Kuyper, blz 391.

Voor dit hoofdstuk heb ik voor jullie gelezen
– Henriette Kuyper; Een Half Jaar in Amerika; uitgeverij DA Daamen, 1907; ISBN xxx, er was toen nog geen ISBN


Dankwoord
Ik ben ontzettend blij met de constructieve opmerkingen en tips van mijn twee proeflezers PdF en PS, die diverse versies van elk hoofdstuk in steeds verdere vorm van ontwikkeling doorlezen zonder te mopperen: Dankjewel!!!
Iedereen heeft af en toe een 'azijnpisser' nodig, en de mijne heb ik gevonden in HS; altijd klaar voor het opsporen en zonder wroeging pijnlijk aanwijzen van Limburgismen, meervoudsvervoegingsfoutjes en verkeerde komma's. Dankjewel! ;-)
En dan mijn belangrijkste bron van complimenten, waarvoor ik uiteindelijk al die foto's maak zodat zij voor jullie een keuze kan maken: Danke Sjat.



 
Aerial google maps

This site created with KompoZer
with additional HTML-editing in Kate
Aerial google maps